NewDetail

AICEP
Agência para o Investimento e Comércio Externo de Portugal

CABEÇALHO

Portuguese wine is the result of traditions introduced to the region by ancient civilizations.

Portugal started to export its wines to Rome during the Roman Empire. And, in 1758, one of the first wine-producing region of the world, the Região Demarcada do Douro was created.

 

Portugal has two wine producing regions protected by UNESCO as World Heritage: the Douro Valley Wine Region (Douro Vinhateiro) and Pico Island Wine Region (Ilha do Pico Vinhateira).

 

Portugal has a big variety of local kinds, producing a very wide variety of different wines with distinctive personality.

 

DEMARCATED WINE REGIONS IN PORTUGAL AND ITS CASTAS

 

VINHOS VERDES

White castas: Alvarinho, Arinto (Pedernã), Avesso, Azal, Batoca, Loureiro, Trajadura;
Red castas: Amaral, Borraçal, Alvarelhão, Espadeiro, Padeiro, Pedral, Rabo de Anho, Vinhão.

 

PORTO / DOURO

Red castas: Touriga Nacional, Tinta Amarela, Aragonez, Bastardo, Castelão, Cornifesto, Donzelinho Tinto, Malvasia Preta, Marufo, Rufete, Tinta Barroca Tinta Francisca, Tinto Cão, Touriga Franca;
White castas: Arinto, Cercial, Donzelinho branco, Folgazão, Gouveio, Malvasia Fina, Moscatel Galego branco, Rabigato, Samarrinho, Semillon, Sercial, Roupeiro, Verdelho, Viosinho, Vital.

 

DÃO

Red castas: Touriga Nacional, Alfrocheiro, Aragonez, Jaen e Rufete;
White castas: Encruzado, Bical, Cercial, Malvasia Fina, Verdelho.

 

BAIRRADA

Red castas: Baga, Alfrocheiro, Camarate, Castelão, Jaen, Touriga Nacional, Aragonez;
White castas: Maria Gomes, Arinto, Bical, Cercial, Rabo de Ovelha, Verdelho.

 

BUCELAS

White castas: Arinto, Sercial e Rabo de Ovelha.

 

COLARES

Red casta: Ramisco;
White casta: Malvasia

 

CARCAVELOS

Red castas: Castelão and Preto Martinho;
White castas: Galego Dourado, Ratinho, Arinto.

 

SETÚBAL

Red casta:Moscatel Roxo;
White casta: Moscatel de Setúbal.

 

ALENTEJO

Red castas: Alfrocheiro, Aragonez, Periquita1, Tinta Caiada, Trincadeira, Alicante Bouschet, Moreto;
White castas: Antão Vaz, Arinto, Fernão Pires, Rabo de Ovelha, Roupeiro.

 

ALGARVE

Red castas: Negra Mole, Trincadeira, Alicante Bouschet, Aragonez, Periquita;
White castas: Arinto, Roupeiro, Manteúdo, Moscatel Graúdo, Perrum, Rabo de Ovelha.

MADEIRA

Red castas: Bastardo, Tinta, Malvasia Cândida Roxa, Verdelho Tinto e Tinta Negra;
White castas: Sercial, Malvasia Fina (Boal), Malvasia Cândida, Folgasão (Terrantez), Verdelho.

 

TEJO

Red castas: Baga, Camarate, Castelão, Trincadeira, Tinta-Miúda, Preto-Martinho, Aragonez, Touriga-Franca, Touriga-Nacional, Alfrocheiro, Caladoc, Esgana-Cão-Tinto, Jaen, Petit Verdot, Tinta-Barroca, Tinta-Caiada, Tinto-Cão, Merlot, Cabernet-Sauvignon, Bastardo, Pinot noir, Alicante-Bouschet, Grand noir, Moreto, Syrah;
White castas: Arinto, Fernão Pires, Rabo-de-Ovelha, Tália, Trincadeira-das-Pratas, Vital, Verdelho, Tamarez, Cerceal branco, Alicante branco, Chardonnay, Malvasia-Rei, Pinot blanc, Sauvignon, Alvarinho, Moscatel-Graúdo, Síria, Viosinho.

Partilhar